Napfényes vitamin

A D-vitaminról gyakran halljuk, hogy fontos, és különleges is egyben. Mit érdemes még tudnunk róla?

Vitamin is, hormon is?

A D-vitamin több, mint vitamin. A kolekalciferol (mely a D-vitamin tudományos megnevezése) szerkezetét tekintve a hormonok csoportjába tartozik. A bőrben található elő-vitaminból alakul később (a vesében) aktív hormonná.

Támogatja a kalcium felszívódását, így hozzájárul a csontok erősségéhez, de a pozitív hangulathoz is hozzásegít. A D-vitamin hiány nem elhanyagolható kérdés, hiszen a csontrendszerre, a nőgyógyászati-szülészeti kórképekre, sőt az immunrendszerre is hatással van. Szóval, a D-vitamin nagyon fontos!

D-vitaminhoz – természetes forrásból – elsősorban a napfény hatására jutunk.

Télen nap?

Hol vannak már a napsütötte hónapok? Januárban mindannyian nagyon vágyunk újra a napfényre. Ha síelünk, szép időben kirándulunk, napos időben korcsolyázunk: töltekezhetünk valamiképp a napsugarakból, és érezni is fogjuk pozitív hatásait. Ám, az szinte biztos, hogy nem jutunk elég D-vitaminhoz.

D-vitamin források

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk zsíros halakat, mint pl.: szardella, szardínia, lazac, vagy halmáj, illetve tojást, olajos magvakat, javíthatunk valamennyit szervezetünk D-vitamin ellátottságán. Ám sajnos tény, hogy Magyarország felnőtt lakosságának 95%-a tél végére már D-vitamin hiányban szenved.

Gondoltátok volna, hogy egy átlagos magyar étrendje csupán napi 80 NE D-vitamint tartalmaz – szemben az ideális 2000 Nemzetközi Egységgel?

Mennyit érdemes szednünk télen?

Az orvosi ajánlások szerint a téli hónapokban napi 2000 NE D3 vitamin fogyasztása javasolt, amely fenntartja szervezetünkben a normál szintet. D-vitamin hiány, illetve bizonyos betegségek esetén szükség lehet ennél nagyobb dózisra. Fertőzéses megbetegedés esetén akár napi 4000 NE is szedhető, de ezt nem javasolt 10 napnál tovább folytatni, megelőzendő a túltelítődést, valamint a mellékhatásokat.

Mivel általánosan túl sok időt töltünk a négy fal között, így könnyen előfordulhat, hogy a napfényben gazdag hónapok során is támogatnunk kell szervezetünket D-vitaminnal. A magyar lakosság fele szenved D-vitamin hiányban az egész év során.

Mikor vegyük be?

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, érdemes két étkezés között bevenni - hiszen a táplálékunk is tartalmaz valamennyi zsiradékot. Hogy melyik napszakot választjuk, annak nincs jelentősége, lényeg csupán a rendszeresség!

Maradjunk jó erőben és egyensúlyban! Támogassuk szervezetünket megfelelő D-vitamin bevitellel is – az egészséges életmód mellett, ezzel is sokat tehetünk magunkért.

 

Cikkünk az IBSA Pharma Kft. támogatásával készült.

 

Forrás: https://vitalmagazin.hu/napfenyes-vitamin/


Nyomtatás   E-mail