Babát várva is kulcsfontosságú a D-vitamin

Általában az egészséges felnőtteknek javasolt D-vitamin bevitel napi 2000 NE, ám ennek akár duplájára is szükség lehet, ha például valaki túlsúlyos. És vajon még milyen esetben?

UV sugárzás

Az UV-B sugárzás jótékony hatása miatt termelődik a bőrünkben a D-vitamin. Bőrünkre káros hatásai ellen viszont fényvédő krémekkel igyekszünk védekezni, amivel – sokan nem tudják – de gátoljuk a D-vitamin szintézist. Emiatt a világos, kifejezetten fehér bőrű nőknél nyáron is gondoskodni javasolt a D-vitamin pótlásról.

D-vitamin a kismamáknak

A sikeres fogamzáshoz szükség van megfelelő D-vitamin szintre is, így abban, ha a várva-várt várandósság nem jön létre, szerepe lehet akár a D-vitamin hiánynak.

Napfény és táplálkozás

Nyáron elegendő naponta 15 percet sütkéreznünk ahhoz, hogy D-vitamin termelődjön a bőrünket ért napfény hatására, ám októbertől márciusig még a magas D-vitamin tartalmú ételek és elegendő szabadban töltött idő mellett is javasolt a D-vitamin pótlás. Gondoltátok volna, hogy egy átlagos étrend a szükségletünk kb. 4%-át fedezi csupán?

Mely ételekkel juthatunk mégis hozzá?

Lazac, makréla, szardínia, tonhal, gomba, tojás – kismamaként mindig csak jól átsütött, alaposan párolt, vagy főtt formában és kizárólag frissen szabad a felsoroltakat fogyasztani. Ráadásként ropogtassatok olajos magvakat!

Kismamáknak több kell

A babavárás hónapjaiban is nagyon fontos a kielégítő D-vitamin szint, hiszen, ha a kismama szervezetében nem elegendő a D-vitamin, akkor a magzatnak sem jut annyi, amennyire szüksége volna. Az első trimeszter során a napi 2000 NE a javasolt mennyiség, ám a második trimeszterbe lépve még többre van szükség.

A MAGZAT IDEGRENDSZERE, IZOMZATA, IMMUN- ÉS CSONTVÁZ RENDSZERE FEJLŐDÉSÉHEZ IGÉNYEL D-VITAMINT. A 12. HÉT UTÁN A NAPI BEVITELT AKÁR MEG IS DUPLÁZHATJUK 4000 NE-re.

Legyünk óvatosak, hiszen a legtöbb kismama vitamin tartalmaz D3 vitamint is, de érdemes a mennyiséget ellenőrizni, és amennyiben nem elegendő, plusz D-vitamint szedni – konzultáljunk erről a nőgyógyászunkkal!

Cikkünk az IBSA Pharma Kft. támogatásával készült.

 

Forrás: https://hellobaby.hu/babat_varva_kulcsfontossagu_a_d_vitamin/

 


Nyomtatás   E-mail