A sport és a D-vitamin

Lassan a napfényben gazdag hónapok végére érünk, és ahogy kevesebb jut a természetes vitaminforrásból – a napsugárból – újra fókuszba kerül a D-vitamin és annak pótlása. Vegyük sorra, mit tudunk a mozgás, a sport és a D-vitamin ellátottság összefüggéseiről?

Immunrendszerünk erősítése

Ma már bizonyított, hogy immunrendszerünk jó működéséhez, ellenállóképességünk magas szinten tartásához létszükséglet a D-vitamin.

Csontjaink épsége

D-vitaminra szükség van az egészséges csontozathoz. Ez a hormonszerű anyag ugyanis jelentős szerepet játszik mind a csontanyagcserében, mind a csontok erősségének fenntartásában. Az egészséges csont kevésbé sérülékeny, ezért a sportsérülések megelőzésében is közreműködhet. Figyeljünk rá, hogy az ajánlásokban javasolt kalcium bevitel csupán optimális D-vitamint-szint esetén elegendő.

Teljesítményfokozás

Kutatásokból fény derült egy újdonságra: a sportteljesítmény fokozásában is szerepe van a D-vitaminnak: képes növelni a II-es típusú izomrostok méretét és számát, valamint összefüggés mutatható ki a vér D-vitamin szintje és a tesztoszteron szint között is.

Kevésbé ismert, hogy a túledzettség, az izomláz által kialakult gyulladásos állapotot a megfelelő D-vitamin szinttel hatékonyabban gyógyítja a szervezet: képes serkenteni a gyulladásgátló tényezőket.

Egészségtudatosság

Akár hobbi futóként, úszóként, kerékpárosként, jógázóként, tenisz-, vagy futballjátékosként, életünk szerves része a mozgás, szánjunk elegendő figyelmet a D-vitamin pótlására. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján a magyarországi felnőtt lakosság számára ajánlott D-vitamin szükségletre vonatkozó ajánlás jelentősen megváltozott! A felnőttek napi D-vitamin szükségletének fedezésére novembertől márciusig napi 1500 - 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin bevitele javasolt.

Új szín a magyarországi D-vitamin palettán: egy modern, praktikus, szájban oldódó lapka vitamin: IBSA Vitamin D3 2000 NE. Kellemes narancsos ízű, víz nélkül bevehető: egyszerűen a nyelvre helyezve elolvad. Extra szűz olíva olaj tartalma segíti a hatóanyag hasznosulását.

www.dvitaminlapka.hu

A cikk az IBSA Pharma támogatásával készült.

Forrás:  https://vitalmagazin.hu/a-sport-es-a-d-vitamin/


Nyomtatás   E-mail